?

Røde prikker på penishodet

Mann 21 . 25 Oktober 2021
Spørsmål

Jeg har noen røde prikker på penishode, som kan klø. Hva kommer dette av?

Mann (21)
Legen svarer
Hei

Røde prikker på penishodet kan skyldes mange ting:

  • Det kan være irritasjon etter friksjon på grunn av onani eller sex. Mange opplever dette dersom de onanerer mer eller har mer sex en periode.
  • Røde prikker på penis (både penishodet og skaftet) skyldes ofte talgkjertler. Disse kan ofte minne litt om kviser. Talgkjertler er en viktig del av kroppens forsvarssystemer, og skal ikke fjernes. Ofte kommer det gulhvit talg ut av disse kjertlene om man klemmer på dem. (Ikke klem, det kan føre til en infeksjon.)
  • Røde prikker kan også være kjønnsvorter, om du har hatt seksuell kontakt. Dette er en kjønnssykdom som er svært vanlig. Den skyldes et virus, og det finnes ikke noen kur, men de fleste opplever kun noen få utbrudd før viruset bli inaktivt. Fastlegen kan skrive ut resept på et stoff som begrenser utbruddene eller gjøre frysebehandling. Hvis man får påvist kjønnsvorter kan man automatisk regne med at partner også har viruset, men ikke alle får utbrudd.
  • Hvis prikkene er knappenålsstore og samlet i en krans rundt kanten av penishodet er det sannsynligvis snakk om en hudstruktur som kalles spicula glandis. Dette er helt normalt og fjernes ikke.
  • Utslett som man får på andre deler av kroppen kan også komme på eller rundt penis.
  • Til slutt kan det også være en soppinfeksjon. Soppinfeksjoner er ikke direkte seksuelt overførbare, og kan oppstå uten at man har hatt sex. Soppinfeksjoner er svært vanlige blant jenter/kvinner.

Hvis du er plaget av dette, og vil finne ut av hva det er for noe, er det lurt å oppsøke fastlege

 Vennlig hilsen, Fastlegen

Finner du ikke det du leter etter?