?

Uregelmessige blødninger

Kvinne 24 . 23 Mars 2022
Spørsmål

Jeg har hatt ekstrem uregelmessig menstrasjon i ti år nå. På nåværende tidspunkt har ikke hatt mensen siden november i fjor. Det er ikke noe mønster i når jeg får mensen. Andre ganger har jeg hatt mensen i 3 måneder i strekk. Jeg har gått til lege og gynekolog flere ganger, men de har ikke funnet en grunn. De bryr seg heller ikke, og sier at det ikke er et stort problem. Jeg føler meg ikke tatt seriøst i det hele tatt. Det er en utrolig frustrerende situasjon og jeg blir redd for at jeg f.eks. skal ha vansker med å få barn i fremtiden. Jeg har store hormonforstyrrelser som plager meg i hverdagen. Er det noe annet jeg kan prøve?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei


Uregelmessige blødninger er ganske vanlig, spesielt hos unge kvinner. Du kan se på den her oversiktsartikkelen fra NEL/NHI, som er et anerkjent oppslagsverk med vitenskapelig dokumentert kunnskap om ulike medisinske tilstander. Her kan du lese om ulike årsaker til uregelmessige blødninger i ulike aldersgrupper, og hvordan disse kan behandles.

Det er beroligende å vite at du har fått undersøkelser hos flere leger og gynekologer som ikke har funnet noe alvorlige gynekologiske tilstander, ikke minst i forhold til din fremtidige fertilitet. 

Å oppnå regelmessig eggløsning er viktig mtp fertilitet. Det er studier som viser at regelmessig trening og normalvekt er forbundet med mer regelmessig eggløsning hos kvinner.  Dersom dette ikke hjelper vil de fleste legene anbefale å prøve hormonell prevensjon for å oppnå en mer regelmessig menstruasjonssyklus og stimulere til eggløsning. Jeg råder deg derfor å ta en prat rundt dette med din lege.

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?