?

Mellomblødninger med p-piller

Kvinne 19 . 01 November 2019
Spørsmål

Jeg går på p-piller (almina) og har gått på de i flere år og har mensen hver måned, tar pillen til eksakt samme tid hver dag. Her om dagen fikk jeg små blødninger midt i p-pille brette. Dette har skjedd flere ganger tidligere, men sist det skjedde er over et år siden. De gangene det har skjedd har jeg måtte gå brettet ut, for deretter å ta sukkerpiller, og først etter sukkerpillene har blødningene blitt borte. Det kan nevnes at jeg den siste perioden har vært helt ekstremt stresset, og lurer derfor på om stresset kan ha utløst blødningene? leste også at det kunne bety graviditet (men jeg hadde mensen for 1,5 uke siden og har ikke hatt sex etter det)? jeg lurer altså på hva blødningene kan komme av, og om ppillene mister effekten når disse blødningene skjer, kan jeg bli gravid om jeg har sex nå selv om jeg fortsatt tar ppillene?

Kvinne (19)
Helsesykepleier svarer
Hei

Det er ikke unormalt å få mellomblødninger med Almina. Grunnen er at Almina er en lavdosert p-pille. Det er dog viktig å utelukke andre årsaker til blødningene. Er det grunn til å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia?

Du skriver at du har vært ekstremt stresset den siste perioden, og ja, stress kan være nok til at hormonene påvirkes og gi mellomblødninger. 
Så lenge du ikke har glemt noen p-piller, skal du ikke engste deg for graviditet. P-pillene mister ikke effekten selv om du har mellomblødninger.

Dersom du vurderer å bytte prevensjon, kan du bestille time på helsestasjon der du bor eller hos din fastlege. Sammen kan dere finne prevensjon som passer best for akkurat deg. Dersom du vil finne ut mer om tilbudet gjennom din samskipnad kan du sjekke her.

Du kan lese mer om p-piller i denne artikkelen fra Lommelegen, Alt om p-piller.

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Finner du ikke det du leter etter?