?

Er ikke seksuelt aktiv nå, bør jeg slutte på p-pillene?

Kvinne 20 . 09 Desember 2019
Spørsmål

Hei! Jeg har ikke hatt sex på over 1 1/2 år, men går fremdeles på p-piller, da jeg har hørt at det er større risiko for blodpropp osv. hvis man slutter og begynner på pillen igjen. Hva burde jeg gjøre?

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

Det er mange som tror det er lurt å ta pause fra p-pillen av og til, bare for å «sjekke at kroppen fungerer» eller for at kroppen skal få være uten hormoner en stund. Men det er ingen god idè å ta pauser, for så å starte opp igjen etter noen måneder.

For kvinner som tar p-piller, er det litt høyere risiko for å få blodpropp. Men det betyr ikke at det er lurt å ta korte pauser fra tid til annen. Risikoen for blodpropp er nemlig høyest de første månedene etter at du starter opp med p-pillene. Deretter faller den raskt. Hvis du for eksempel tar pause i tre måneder eller mer, blir risikoen for blodpropp høyere det første året etter at du begynner igjen.

Dersom du tar en pause fra p-pillene, er risikoen til stede for at du opplever en uønsket graviditet. Å gå i gjennom en abort er noe du vil unngå. Hvis du for eksempel slutter på p-pillen fordi det er slutt med kjæresten, kan det være at du ikke rekker å starte opp igjen før du har truffet en annen og utsatt deg for et uønsket svangerskap.

Hvis du tar pause fra p-pillene, kan det også resultere at du bli redd for å bli gravid og derfor unngår å kaste deg ut i nye «eventyr».

Det er mange fordeler ved å bruke p-piller utenom at de beskytter mot uønskede graviditeter. Korte og regelmessige menstruasjoner er en vanlig positiv bivirkninger. Mange får også mindre menstruasjonssmerter. I tillegg viser forskning at bruk av p-piller senker risikoen for kreft i blant annet tykktarm, eggstokker og livmor.

Så det er altså ingen helsemessige fordeler ved å ta pause fra p-pillene og så begynne igjen etter noen måneder. Tvert imot.

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?