?

Er det spotting/mellomblødning jeg har med Yaz?

Kvinne 22 . 02 Februar 2021
Spørsmål

Hei. Jeg begynte nylig på p-piller for første gang. Bruker Yaz for prevensjon. Jeg begynte på pillene utenom mensen og hadde ikke sex før det hadde gått over 7 dager uansett. Jeg har siden sist mentruasjon vært plaget med det jeg tror kan være mellomblødninger/spotting. Det er liten mengde blod, mer lys, men friskt blod når jeg tørker meg. Jeg vet at det er veldig vanlig bivirkning å få uregelmessig mensen /blødninger når man begynner på piller da kroppen ikke har vendt seg til hormonene. Jeg har alltid hatt veldig regelmessig mensen og fikk mensen 2-3 dager senere enn vanlig første måneden på piller. Har nå hatt mensen siden 20.01 og det ser ikke ut som det slutter. Er dette spotting/mellomblødning? Hvor lenge varer eventuelt dette? Eller er det noe annet jeg burde få sjekket? Skal sies at jeg hadde sex dagen før jeg fikk mensen så graviditet er utelukket? Kan jeg fortsatt ha sex eller ikke?Har fast partner og begge sjekket oss nylig, så kjønnssykdommer er utelukket vil jeg tro.

Kvinne (22)
Helsesykepleier svarer
Hei

Så lenge seksuelt overførbar infeksjon er utelukket, høres dette ut som mellomblødninger, ja. Grunnen til at du får mellomblødninger med Yaz, er fordi Yaz er en lavdosert p-piller (dvs at det er lite hormoner i dem). Du skriver ikke hvor lenge du har brukt dem, men råder deg til å være tålmodig i 3-4 mnd før du evt bytter merke. Dersom mellomblødningene vedvarer, er Yasmin en naturlig p-pille å gå over til. Yasmin har samme gestagen som Yaz, men de har litt mer østrogen i seg. Da får de fleste kontroll på blødningene. 

Så lenge du avsto fra å ha ubeskyttet samleie de første 7 dagene, trenger du ikke å bekymre deg for graviditet. Uten brukerfeil er p-piller svært sikre. Man kan regne at av 1000 kvinner som bruker p-piller i ett år, blir 3 gravide (pearl index 0,2-0,4). P-pillene er like effektive mot graviditet selv om du har mellomblødninger. 

Har du flere spørsmål om seksuell helse: Sjekk ut om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller oppsøk helsestasjon i din kommune. Der vil du få god veiledning på hva som kan passe for akkurat deg. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier

Finner du ikke det du leter etter?