?

Er det noe forskjell på angrepillene Norlevo og Ellaone?

Kvinne 19 . 26 November 2019
Spørsmål

Er det noe forskjell på angrepillene Norlevo og Ellaone?

Kvinne (19)
Helsesykepleier svarer
Hei

Ja, det er forskjell på angrepillene Norlevo og Ellaone

Norlevo kan tas innen 3 døgn, 72 timer, etter ubeskyttet samleie. Ellaone kan tas innen 5 døgn -120 timer- etter det aktuelle samleiet, men jo raskere jo bedre. Ellaone har en noe bedre sikkerhet enn Norlevo med en effekt på ca 75%. Norlevo har en effekt på ca 65-70%.

Nødprevensjon virker ved at den hemmer eller utsetter eggløsning og befruktning derved unngås. Man trykker på en måte på en pauseknapp lenge nok til at sædcellene dør. 

Du kan ikke bruke prevensjon med hormoner de første 5 dagene etter du har tatt Ellaone. Dette fordi hormonell prevensjon ødelegger effekten av EllaOne og motsatt. Tar du Norlevo, kan du fortsette/starte opp med hormonell prevensjon så snart som mulig. Du må bruke kondom fram til du har beskyttelse fra annen prevensjon.

Ellaone og Norlevo er begge reseptfrie.

Ta alltid en graviditetstest 3 uker etter du har brukt nødprevensjon. 

Jeg har også lyst til å nevne kobberspiral som nødprevensjon. Dersom det er svært viktig å ikke bli gravid er det mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Kobberspiral må settes inn senest 5 døgn (120 timer) etter samleiet og har over 99% effekt mot graviditet. Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i fem år. Kobberspiral er gratis frem til du fyller 21 år.

Nødprevensjon beskytter ikke mot kjønnssykdom, så dersom har hatt ubeskyttet samleie med ny partner, anbefales det å ta en test. Du kan teste deg hos fastlegen.

Jeg legger ved en artikkel fra ung.no om nødprevensjon.

 

Håper du fikk svar på det du lurte på!

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?