?

Kan jeg bruke sterk steroidkrem på nytt?

Kvinne 24 . 02 Februar 2020
Spørsmål

Huden min begynte å klø veldig ca 1-2 mnd tilbake, "utslettet" oppsto enten som små lyserosa "flekker" eller som en klynge med nupper i et område. Jeg dro til legen og fikk en sterk steriodkrem som jeg skulle smøre 1 gang om dagen i 14 dager, om utslettet ikke va borte innen da ble jeg bedt om å dra til hudlege. Det har gått 14 dager nå og det aller meste har gått bort, både kløen og selv utslettet. Men jeg har opplevd noen plasser, som ikke klødde da jeg dro til legen, har begynt å klø. Det er ikke en intens kløe, og det oppstår hovedsakelig som små nupper, men jeg har opplevd at jeg våkner på natten av at jeg klør meg av og til også. Kan jeg bruke steriodkremen på disse nye områdene(hvor jeg har brukt kremen mindre enn 14 dager) eller burde jeg oppsøke hudlege? Kan jeg bruke en mild steriodkrem, fra apoteket, på noen av disse områdene?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

 

jeg kan naturligvis vanskelig si noe sikkert om årsaken til utslettet og kløen, men det synes jo å ha respondert bra på behandlingen du fikk. Det kan jo ha vært en form for eksem?

Du spør om du kan bruke steroidkremen (kortison) som virket på nye områder, og ser ikke noe galt i det. Sterk steroidkrem skal man være forsiktig med å bruke i lang tid på samme sted, og i ansikt eller ved underliv. 14 dager behandling er faktisk ikke så lenge med mindre du bruker de aller sterkeste kremene, og effekten blir også bare der du smører deg. Det er neglisjerbare mengder steroid som som blir tatt opp i huden til resten av kroppen din, det virker hovedsaklig bare i huden der det smøres. 

På apoteket får du kjøpt kremer som har steroid reseptfritt. Disse heter gjerne Mildison eller Hydrokortison. Vi deler steroidkremer i 4 styrkegrupper, dem du får reseptfritt er alltid styrke 1. Høyere styrke grader må du ha på resept, og legen velger styrker ut i fra hvordan utslettet ser ut og hvor det er. Vi pleier å anbefale å bruke mildeste styrkegrad som fungerer, men en må naturligvis øke opp i grad om det ikke er kraftig nok til at man blir bra. Skyldes utslettet ditt eksem vil du kunne oppdage at en god fuktighetskrem fungerer som en god grunnbehandling utover steroidkrem. Dette vil ofte være "steroidsparende" da du ikke må bruke så mye kortison som du ellers ville ha gjort for å få utslettet bort. 

Slik du beskriver det kan du nok forsøke kremen på de nye områdene først slik du gjorde sist. Du kan forsøke krem fra apotek om det virker mildt og lite intenst nå som et alternativ, gjerne sammen med fuktighetskrem. Har du lite effekt eller dette stadig er tilbakevendende uten at du har fått en god forklaring på hva det er bør du nok gå tilbake til allmennlegen eller til spesialist. 

 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?