?

Allergimedisin mot hovne øyne og ansikt?

Kvinne 20 . 18 Februar 2020
Spørsmål

Jeg sliter med konstant hovent ansikt, kan jeg bruke allergimedsin mot dette? Har ikke påvist noen allergier, men lest litt om kronisk hovent ansikt. har brukt en nesespray (på resept) som skal motvirke tette hinner osv. men sliter enda med hovne øyne og ømt ansikt.

Kvinne (20)
Fagperson svarer
Hei

 

Du beskriver hovenhet i ansikt, og at øynene også er hovne. Har ikke informasjon om huden også føles rød og irritert, eller om nesen var et problem siden du bruker en nesespray på resept. Nesesprayen du bruker om det er en typisk nesespray med kortison vil uansett bare virke lokalt i nesen og ikke gi effekt i ansikt eller øyne. 

Det jeg kan si er at du i første instans bør forsøke å utelukke om det kan være en reaksjon på hudpleieprodukter, sminke, såpe etc som du måtte bruke lokalt i ansiktet. En plan kan være å kutte ut alle produkter du bruker en periode for å se om det blir bedre, der du bare vasker ansikt med en mild ansikts-såpe eller bare vann. Deretter gjeninnfører du ett og ett produkt som har kontakt med ansiktet ditt over en ukes tid og se om fenomenet oppstår igjen på ett av dem. Det er den beste test for å avklare om du kan reagere med en form for lokal allergi, her er allergiprøver i blod sjelden til hjelp. Jeg forutsetter ellers at hovenheten bare rammer ansikt/øyne hos deg og ikke er til stede andre steder på kroppen.

På spørsmålet om du kan prøve en allergitablett; det vil nok ikke gjøre noen skade å forsøke ut f. eks 10 mg Cetirizin (allergitablett som er reseptfri) et par uker, men jeg er veldig usikker på om den vil kunne ha effekt hos deg. Dersom det er en kobling mot noe du bruker i ansikt vil ingen annen behandling nytte enn å finne årsaken og eliminere bruken.

Dette er råd til å forsøke å finne ut av dette på egenhånd, men vil ellers råde deg til å få råd av lege der man kan vurdere ansiktet ditt direkte dersom det fortsetter til tross for tiltakene du har gjort selv for å finne ut av det. 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?