?

Hvor raskt utvikles syreskader på tennene?

Kvinne 22 . 27 Oktober 2021
Spørsmål

Hei, jeg har nylig vært hos tannlegen ( i august) og tannlegen sa at jeg hadde litt syreskader, men ikke noe alvorlig. Jeg er veldig forsiktig med hva jeg drikker og spiser pga syreskader, men i fadderuka og i det siste har jeg drukket litt mer syrlige drinker enn ellers. Jeg har hatt vondt i fortennene i noen dager nu, og det fortennene er blitt mer gjennomsiktige, og ikke bare nederst på tennern, men litt oppover på kantene også. Hvor fort utvikler syreskader seg, hva burde jeg gjøre nå og burde jeg dra til tannlegen igjen?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei,

Det er fint å høre at du er bevisst på mat- og drikkevaner i forhold til syreskader på tennene.

Syreskader kan utvikle seg raskere hos noen, hvor rask utviklingen skjer er avhengig av flere faktorer som:

  • Valg av syreholdige drikker, jo lavere pH-verdi desto raskere utvikler syreskaden seg. For eksempel gir Cola større og raskere syreskader ( pH-verdi 2,6) sammenlignet med sportsdrikken Redbull (pH-verdi 3,48) pga at Cola har lavere pH-verdi.
  • Hvor ofte, mengden  og måten du drikker syreholdige drikker spiller stor rolle for utvikling av syreskader. Jo lengre tid syren er på tennene dine, desto større og raskere er oppløsning av tannemaljen. Hvis du må drikke syreholdige drikke, bør inntaket helst være med sugerør slik at drikken skal komme i mindre i kontakt med tennene. Unngå mange små slurker over lang tid.
  • Spytt spiller en stor rolle, mengden og spyttets evne til å nøytralisere syren i munnen variere hos hver enkelte. Hos de som opplever munntørrhet, for eksempel på grunn av medisiner eller i forbindelse med sykdommer, kan syreskader på tennene utvikle seg raskere. Spytt hjelper nemlig til å skylle vekk syren i munnen.

For å forebygge syreskader og motvirke ising i tennene kan du:

  • Bruke fluormunnskyll eller fluortabletter morgen og kveld etter tannpuss.
  • Begrense inntak av syreholdige drikker, og helst bruke sugerør.
  • Skylle munnen med vann eller melk etter at tennene har vært utsatt for noe surt ( for eksempel frukt eller sure drikker).
  • Ikke puss tennene rett etter at du har spist eller drukket noe surt, det vil slite enda mer på tannemaljen.

Jeg anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din for å se om syreskader på tennene dine har utviklet seg siden siste kontroll.

Hilsen

Tannlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?