?

Hårtap av minipiller?

Kvinne 24 . 07 Oktober 2021
Spørsmål

Finnes det noe sammenheng mellom minipiller (cerazette for å være spesifikk) og hårtap? Har gått på det i 9 måneder nå, og har opplevd mer hårtap enn det jeg ellers har gjort tidligere.

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

I den godkjente norske preparatomtalen for desogestrel (Cerazette) er hårtap (alopeci) angitt som en kjent, mindre vanlig (<1%) bivirkning, men eventuell årsakssammenheng mellom minipiller og p-piller (inkludert østrogenholdige) og hårtap verken er bekreftet eller avkreftet.

Forekomsten av hårtap blant brukere av minipiller og p-piller er meget lav, og assosiasjonen kan være tilfeldig siden det også er rapportert tilfeller hvor hårkvaliteten har blitt forbedret under bruken. Legemiddelindusert hårtap karakteriseres ved at det som regel er diffust (man mister litt hår fra hele hodet, ikke et bestemt område), ikke medfører arr og er reversibelt når legemidlet seponeres. Det er mange legemidler som kan gi diffust hårtap, og hårtapet oppstår da vanligvis 2-4 måneder etter oppstart med legemidlet. For å kunne vurdere en eventuell årsakssammenheng, må derfor endringer i medisinering de siste månedene kartlegges. Samtidig er det viktig å utelukke andre årsaker til hårtapet. Diffust hårtap kan utløses av mange former for fysisk eller psykisk stress, for eksempel alvorlig sykdom, slankekurer eller fødsel.

Denne informasjonen er hentet fra RELIS.

 

Med vennlig hilsen
Fastlegen, SiO Helse
Finner du ikke det du leter etter?