?

Drukket og gjort ting man ikke skal når man er gravid. Skade på barnet?

Kvinne 24 . 08 August 2022
Spørsmål

Jeg mistenker at jeg er gravid men har både spist, drukket og gjort ting man ikke skal når man er gravid. Nå er jeg redd for at jeg har skadet barnet. Kan man sjekke det på noen måte?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei


Jeg forstår at du blir bekymret når livsstilen har ikke vært helt optimal i forhold til graviditet. Men du skal vite at du er ikke alene om å ha kommet i denne situasjonen. Det er nok mange som har opplevd dette, og det har gått helt fint med både svangerskapet og barnet. Da jeg ikke vet akkurat hvor langt på vei du er, og hvilke skadelige stoffer du har innatt, så vil jeg prøve å besvare spørsmålet ditt på et generelt grunnlag. For mer individuell veiledning rundt dette, anbefaler jeg at du tar kontakt med din fastlege.

I de aller fleste tilfellene vil kvinner forstå at de er gravide i uke 5 da menstruasjonen uteblir. Det er først da at morkaken og navlestrengen har begynt å utvikle seg og fungere. Det er gjennom morkaken og navlestrengen at fosterets og morens blodsirkulasjon blandes. Du skal også vite at morkaken er konstruert slik at det vil beskytte barnet og hindre at mange skadelig stoffer passerer fra moren til barnet. Dette til sammen sørger for at de fleste svangerskap går helt fint selv om man ikke har hatt den beste livsstilen i de første ukene av svangerskapet.

Når det er sagt så har vi dessverre ikke noe måte å undersøke dette nærmere på, men dersom du er gravid vil du bli fulgt opp ganske tidlig i helsevesenet med jevnlige svangerskapskontroller både hos fastlegen og på sykehuset.

Lykke til!

Mvh

Fastlegen, SiO Helse

 
Finner du ikke det du leter etter?