?

Usikker på om jeg ønsker barn og på forholdets fremtid

Kvinne 26 . 13 April 2021
Spørsmål

Jeg har hatt en samboer i 8 måneder, og vi har vært kjærester i 1 år og 2 mnd. Vi snakket om det med barn ganske tidlig, om vi skal ha de. Til å begynne med så jeg det for meg ofte, det å ha barn med han, men nå er jeg veldig usikker. Jeg lener meg mer mot å ikke ha det, men han ønsker det, men vil ikke legge press på meg. Han tok opp det med giftemål for første gang noen uker siden, og nå, et par ganger, hintet litt eller snakket om det. Han betyr utrolig mye for meg og jeg ser en framtid for forholdet, men jeg vet ikke om det innebærer barn og giftemål. Jeg blir bekymret når han snakker om det fordi jeg har hørt at "man bare vet" om en person er den rette. Jeg føler at siden jeg ikke vet at han er den rette, at det betyr at forholdet ikke kan vare lenge. Han er snart 30 og det er mer naturlig at han er mer klar enn meg. En bekymring vi begge har er at det vil ta årevis før jeg vet om jeg ønsker barn, men bestemme meg for at jeg ikke ønsker det. Da er han i 30-årene og barnløs.

Kvinne (26)
Sosionom svarer
Hei

Du er ikke alene om å være usikker på dette med å få barn eller ikke. Flere andre studenter har sendt inn spørsmål knyttet til dette temaet, og det viktigste vi har å svare dere er at det er helt normalt å ikke vite om man vil ha barn eller ikke når man er midt i 20-årene. Dette trenger ikke å bety at det er noe galt med forholdet ditt, heller ikke at du ikke kommer til å ønske deg barn ved en senere anledning.

Du sier at han betyr utrolig mye for deg, men det høres ut som det er for tidlig for deg å ta et valg på nåværende tidspunkt om du vil binde deg til ham for all fremtid. Dette trenger ikke bety at du ikke vil det på et senere tidspunkt. Et enkelt søk på Statistisk sentralbyrå viser at gjennomsnittalder for førstegangs ekteskapsinngåelse er 34 år for jenter. I Oslo er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende mer enn 31 år.

Du skriver at man "bare vet" en person er den rette - jeg tror ikke det nødvendigvis er slik. Mange trenger tid før man vet om den andre er "den rette". Kan det være at du blir mer usikker på forholdet av at han er så sikker? Det er lett å ta usikkerhet som et bevis for at noe er galt, men er det egentlig det? Kan det være et ønske fra din side om å være like, ha like mål, eller er du kanskje redd for å skuffe ham eller ødelegge for forholdet?

Dere er begge bekymret for at det skal ta deg mange år å finne ut av om du ønsker barn eller ikke, og at han da vil være i 30-årene og barnløs. Han må selv finne ut av om han vil vente på deg til du finner ut av dette. Du kan ikke tvinge deg selv til å ta en avgjørelse om dette nå, og jeg håper han kan gi deg litt mer tid til å finne ut av dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen klinisk sosionom

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?