?

Trist etter brudd og vansker med å fokusere på studier

Kvinne 22 . 10 September 2021
Spørsmål

Hei! Jeg sliter med litt forskjellig for tiden. Jeg syns det er veldig vanskelig å begynne på skolearbeid og oppgaver, og gjør gjerne mye annet før jeg begynner. Jeg utsetter som regel alt til siste liten. Jeg syns det også er vanskelig å følge med i timen, og da spesielt på zoom. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få løst dette. Vært med på kurs om prokrastinering tidligere, men føler ikke det hjalp så mye. Noen dager blir jeg også bare liggende i senga uten å greie og gjøre noen ting. Jeg gjorde det også slutt med kjæresten min for 1,5 mnd siden, og etter dette føler jeg ikke at alt gir like mye glede i hverdagen. Det går veldig opp og ned. Vi var sammen i 2,5 år. Jeg har venner jeg prater og er med, men hverdagen er veldig rar nå. Jeg vet på en måte ikke helt hvordan jeg skal gå videre, eller hvordan man skal sørge, selv om det var jeg som gjorde det slutt og ikke ville være i forholdet lenger. Problemene med å fokusere på skolen har vart en god stund, lenge før jeg slo opp.

Kvinne (22)
Sosionom svarer
Hei

Det er ikke slik at det bare er vondt å bli dumpa. Å gjøre det slutt kan være like vanskelig, og mange går gjennom en sorgprosess etterpå. Det kan handle om at det gjør vondt å såre eksen, eller sorg over det som var fint, eller det som kunne blitt, eller utrygghet i å være alene i en ny hverdag. Hvordan du skal sørge over dette er så individuelt, det er det bare du som kan finne ut av, men slike følelser gjør det nok ikke lettere å "skjerpe seg" og ta et skikkelig tak i studiene. 

Jeg synes det er bra å høre at du snakker med venner om dette, fortsett med det, både om mangelen på glede og om studievanskene.

Du kan og vurdere å se om det finnes rådgiver/kurs/samtaletilbud i din samskipnad. 

Legger ved en artikkel om studievaner. Ett råd der er å ta små skritt, altså å legge lista veldig lavt i begynnelsen. Ikke tenk på ALT du må gjøre, men på en enkel, konkret oppgave hver dag, som en start på å lage en ny vane. Et annet råd kan være at du allierer deg med en venn som også er student. Kan dere lese sammen? Avtale å snakke om zoom-forelesningen etter at den er ferdig? Noen ganger, når indre motivasjon svikter, kan ytre "press" hjelpe. Det står det mer om i den andre artikkelen jeg legger ved, som heter Motivasjon og korona.

Å finne tilbake til glede tar tid, så vær snill mot deg selv denne høsten. Det kan bety å prøve å tenke støttende og vennlig om deg selv og å ivareta primærbehov som søvn, aktivitet, sunt kosthold og rutiner i hverdagen. Det kan også være å søke hjelp med studiene, for det er sannsynlig at om får du løsnet opp i noe av dette, vil du få det bedre i hverdagen også.

Ønsker deg lykke til

Vennlig hilsen, Klinisk sosionom 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?