?

Han vil ha barn, jeg er usikker - hvor går forholdet?

Kvinne 25 . 13 November 2020
Spørsmål

Jeg er i et forhold hvor det så langt er en liten usikkerhet rundt det å få barn som igjen får meg til å bekymre meg for framtiden for forholdet. For min del er jeg ganske usikker på om jeg vil ha barn, men 80% av tiden lener jeg mer mot å ikke ha de. Jeg liker unger og elsker niesene mine, men jo mer jeg lærer om hva det innebærer å være gravid/mor får jeg ikke særlig lyst på barn. Kjæresten min, som er 4 åre eldre enn meg, derimot har lyst på barn. Vi har snakket om barn ved flere avledninger, og ved de nyere samtalene vi har hatt har han uttrykt at han er redd for at etter 5 år så vil jeg ikke ha bestemt meg enda og at han vil være nesten 35 og barnløs. Han ønsker ikke å legge press på meg, men har lyst på et barn og er åpen for det allerede til neste år. Jeg er redd for at om jeg ikke har bestemt meg innen 1-3 år så vil han avslutte forholdet for å finne en som ønsker barn.

Kvinne (25)
Klinisk sosionom svarer
Hei

Dette var vanskelig, og ikke så lett å svare på. Kjæresten din er fire år eldre enn deg, og han er sikker på at han ønsker å bli far en dag. Du er fortsatt ung, og det er helt naturlig at du ennå ikke vet sikkert om du ønsker å bli mor. Mange endrer mening etter hvert som de blir eldre, men det er også par som frivillig lever barnløst.

Han er redd for at du aldri vil komme til å ønske deg barn, og du er redd for at han vil gå fra deg om du ikke vil ha barn.  Det er ganske vanlig å endre oppfatning om dette temaet i løpet av livet, og jeg skjønner godt at du ikke er sikker på hva du ønsker senere. Jeg lurer på om han forventer litt for mye av deg når han mener at du bør kunne svare på hva du ønsker allerede nå? Han sier at han ikke ønsker å legge press på deg, og samtidig virker det som at du føler deg presset. Han har ikke rett til å kreve svar av deg før du er klar til å svare. Du skriver at du er redd for at han vil gå fra deg om du lander på at du ikke vil ha barn. Har du snakket med han om denne redselen?

Når man skal ta en vanskelig avgjørelse kan det være nyttig å se for seg ulike scenarioer ut fra valgene man har. Det går an å skrive ned fordeler og ulemper ved en fremtid både med og uten barn. Å få eller å ikke få barn er kanskje den største avgjørelsen et menneske tar i sitt liv, og det er derfor fint å bruke litt tid på å tenke gjennom hva man ønsker. 

Denne saken er kompleks, og kanskje trenger du noen å snakke med. Undersøk gjerne tilbudet ved din samskipnad. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen klinisk sosionom

Finner du ikke det du leter etter?