?

Sliter med hjemlengsel og trives ikke på hybelen

Kvinne 19 . 11 Oktober 2021
Spørsmål

Jeg sliter med hjemlengsel og føler at der jeg bor i studentbolig ikke føles som et hjem. Jeg har ingen familie i nærheten av Oslo og har flytta langt, kommer også rett fra videregående. Hva kan jeg gjøre for å bedre denne situasjonen? Bor nå slik at jeg deler både bad og kjøkken med ganske mange. Ønsker egentlig å flytte for meg selv, slik at det kan føles mer som et hjem, men vanskelig midt i semesteret.

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei

Hjemlengsel er tøft! Skjønner at dette ikke bare handler om å lengte til hjemstedet, men en lengsel etter å finne noe mer hjemmekoselig for deg selv. Det er et flott ønske. 

Kanskje du kan tenke gjennom hva det er du savner med der du bor nå? Handler det om at du ikke trives i fellesarealene tror du? Er det noe du kan gjøre for å lage det mer hjemmekoselig? Spørre om de andre vil være med på feks tirsdagssuppe eller fredagstaco? Spillkveld? 

Hva med ditt eget rom? Hva savner du der? Det finnes mange ideer til hvordan lage det koselig på små hybler, for eksempel på Ikea eller på pinterest. Det kan være bilder på veggen, puter, tepper, lyslenker, planter og lignende.

Kanskje er svaret for deg å flytte, og det er ikke sikkert det er så dumt å begynne allerede nå. Å lete etter noe nytt, kan gi deg håp og spenning, og det blir lettere for deg å se at forandring er innen rekkevidde. Da kan du passe på at det nye stedet har noe av det du savner der du bor nå. De fleste studentene flytter i forbindelse med nytt semester, så i oktober kan det være mindre konkurranse om stedene, selv om det nok er færre hybler ledige på markedet.

Hjemlengsel blir bedre med tiden! Det tar tid å erstatte det trygge og tilgjengelige fra hjemplassen, men det er der svaret ligger. Let etter din nye favoritt kafe, den gåturen i nabolaget du liker best, din nye favoritt kino, din nye hobby /fritidsaktivitet. Og aller viktigst; det tar tid å finne nye, gode venner som du føler deg "hjemme" sammen med. Hvis du fyller livet gradvis opp med mennesker og aktiviteter som du liker, vil det bli lettere å føle at Oslo er din hjemby.  Denne lenka kommer med noen gode forslag til hvordan bli kjent med Studentbyen Oslo. Kanskje du kan invitere med deg noen nye bekjentskaper for å utforske de forskjellige stedene og se hvor det er mest hjemmekoselig?

 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom i SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?