?

Mamma og pappa har skilt seg. Hva gjør jeg med julefeiringen?

Kvinne 19 . 22 November 2019
Spørsmål

Hei! Nå er det snart jul, noe jeg i utgangspunktet er glad for. Problemet er at denne julen mest sannsynlig kommer til å bli annerledes fra de tidligere. Mamma og pappa har skilt lag, og skal derfor ikke feire jul sammen. Pappa har fått ny kjæreste som mamma ikke vet om. Broren min skal feire jul med mamma og mormor (mormor er veldig syk, og kan være hennes siste jul) . Å feire med pappa blir uaktuelt, fordi han ikke har noen konkrete planer, og jeg vil ikke feire med den nye kjæresten hans. Men så har jeg et annet alternativ, å feire med familien til samboeren min. Vi har tenkt å feire julaften sammen, da vi føler det blir naturlig, men nå aner vi ikke hvor vi skal feire det. Jeg vet at mamma gjerne vil feire med meg, og det gjør vondt at det kan være siste julen til mormor. Samtidig har jeg veldig lyst til å feire med familien til kjæresten min, slik at jeg ikke trenger å forholde meg til den annerledese familiesituasjon på julaften. Trenger råd for hva jeg kan gjøre...

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei, 
Jula etter en skilsmisse kan være vanskelig. Nye familiekonstellasjoner kan trigge følelser av savn, skyldfølelser og sinne. Det å ville unngå  vonde følelser er helt normalt. Jeg vet ikke om det er sånn for deg, men mange ungdommer blir presset inn i en diplomatrolle etter en skilsmisse samtidig som de sørger over tapet av sin familie. Det kan gjøre det vanskelig å ta valg om hvordan man skal være sammen.
 
Jeg skjønner at du vet noe om pappas nye kjæreste som mamma ikke vet. Det kan ikke være lett for deg å holde på denne hemmeligheten. De høres ut som du har blitt satt i en urettferdig situasjon der det er umulig for deg å ta hensyn til alles behov. Det finnes nok ikke et riktig valg, men ved å skrive ned alle fordelene og ulempene ved begge valgene, kan det kanskje bli tydeligere for deg hva som føles riktigst. Uavhengig av hva du velger, håper jeg at du kan tilgi deg selv for å ikke kunne gjøre alle til lags. Jeg ønsker deg en riktig god jul!
Finner du ikke det du leter etter?