?

Hvordan få energi og motivasjon tilbake etter tap av familie?

Mann 28 . 26 November 2019
Spørsmål

Jeg har i det siste året mistet to i familien som står meg nært og jeg sliter med å lese til eksamen. Hva kan jeg gjøre for å få motivasjon og energi tilbake?

Mann (28)
Sosionomen svarer
Hei


Det er leit å høre at du har mistet to i familien din på kort tid. Du sliter med å lese til eksamen, og ønsker å få motivasjonen og energien tilbake.

Det er bare du som vet hva de du mistet betydde for deg, og hvordan sorgen din føles. Sorg er ulikt fra person til person. Det å gå inn og ut av sorgen, og veksle mellom hverdagsliv og savn, er helt normalt. Noen ganger har vi og omgivelsene en forventning om at sorgen og de vanskelige følelsene skal gå over raskt, for så å komme i gang med studier og jobb så fort som mulig. Det er viktig å gi plass til sorgen og savnet også. Kanskje kan du sette av litt tid til å tenke på de du har mistet, snakke om de, og lete frem noen minner du vil huske på? Du har tydeligvis erfaring med å ha motivasjon og energi. Prøv å let frem hva som motiverte deg tidligere, hvordan en god studiedag så ut, og hva som vanligvis gir deg energi og glede i hverdagen. Gir trening, naturen eller venner energi, så prioriter mer av dette! Kanskje du i en periode fremover kan tenke at kortere studiedager er greit, og at noen dager trenger du å ta ekstra godt vare på deg selv? Å snakke med en venn, kan være en god støtte. Ønsker du å snakke med noen andre, så kan du sjekke ut samtaletilbudet i din samskipnad. Du kan også vite om at studentprestene har også sorggrupper for studenter.

Sorg er ikke en sykdom, men en normal reaksjon. Noen studenter klarer å komme seg gjennom studiet som planlagt, mens andre trenger en pause eller mindre studiebelastning. Det kan være hensiktsmessig å kontakte fastlegen din, hvis situasjonen nå medfører at du ikke får tatt eksamen. Fastlegen vil da kunne dokumentere grunnen til fravær. Du kan også kontakte studiestedet for å høre om mulighetene for å ta eksamen senere. 

Jeg håper du finner en balanse mellom ivaretakelse av deg og dine sorgreaksjoner og målet ditt om å fullføre eksamenene dine, og ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen 

Klinisk sosionom, SIO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?