?

Hvor rikt sosialt liv har en gjennomsnittlig norsk student?

Kvinne 22 . 02 November 2021
Spørsmål

Hei! Jeg lurte på hvor mye sosialt liv som er normalt? Jeg vet at det er store individuelle forskjeller, men hva er «snittet»? Er det normalt å ha planer hver kveld, hvor mange nære venner er det normalt å ha og er det normalt å være alene en helg? Eller oppsummert: Hvor rikt sosialt liv har en gjennomsnittlig norsk student? Innser at du kommer til å svare at alt er normalt, men hvor vanlig er det? Det er jo feks ganske vanlig å være ensom nå, men det er ikke det jeg lurer på

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei, 
Fint at du tar kontakt med oss! Du har helt rett i at normalvariasjonen er stor når det gjelder hvor rikt sosialt liv studenter har. Jeg skal likevel prøve å svare mer konkret på dine spørsmål.
 
Det finnes studier som måler studenters sosiale nettverk. Der blir det målt antall venner. Studentenes helse og trivselsundersøkelse (Shot 2018) viser at 9 av 10 studenter har minst en fortrolig venn. Deretter ble det undersøkt hvor mange venner studentene hadde fått ved studiestedet. 21 % av studentene hadde fått minst en fortrolig venn, 31 % hadde to til tre fortrolige venner, mens 17 % hadde over fire. Det er ikke oppgitt hvor ofte de treffes, eller hvor ofte studentene hadde planer med noen. Derimot undersøkte de hvor ofte studentene savnet å vaere sammen med en venn, og det er 23 % som svarer at de ofte eller svært ofte savner å omgåes med andre.
 
Jeg vil nevne noen faktorer som er viktige for ens sosiale liv. For det første handler det om hva du liker og hva som gir deg energi. Henter du energi når du er sammen med andre, eller opplever du først og fremst å bruke energi? Trives du best med andre, eller best alene? Hvor mye trenger du av hva? Forsøk å ha en nysgjerrig holdning til dine behov og preferanser, og finn din balanse. Mange mennesker strever med å være alene, og noen ønsker å jobbe med dette i terapi. Andre nyter alenetid, og kan balansere godt når de trenger tid for seg selv, og når de vil og trenger å treffe andre. Her er vi ulike. Hvordan man opplever en helg alene, vil være preget av om man opplever dette som et valg eller ikke. 
 
Ettersom man blir eldre, blir vennskapene noe mindre dyadiske enn i ungdomstiden. Man har kanskje ikke behov for å treffes daglig. Dette også fordi man modnes og får mer ansvar og flere oppgaver man må gjøre for seg selv. Dette gjelder ikke for alle. Noen ønsker tette vennskap, der man ses eller snakkes daglig. For mange studenter utvider vennekretsen seg. Dersom man har flere grupper venner, har man kanskje flere avtaler gjennom en uke. Noen har fortsatt kontakt med barndomsvenner, har fått venner på studiet, melder seg inn i en SiO forening og får nye venner der, og kanskje nye venner fra deltidsjobben. Da kan man potensielt ha mange planer i løpet av en uke. 
 
Noe annet som påvirker hvor rikt sosialt liv du har, henger sammen med hvor god du er på å ta initiativ. Er det noe du har lyst til å finne på, så inviter med deg en venn eller bekjent! Det er mange studenter som ønsker seg flere venner (vi snakker med mange hos oss i SiO helse), så initiativ blir som oftest satt veldig pris på! Dersom du ønsker flere venner, tenk over hvilke potensielle venner du har rundt deg. Kanskje har du snakket litt med en medstudent, og du kjenner at du kunne tenke deg å bli bedre kjent? Ta sjansen!
 
I tillegg til nære relasjoner, er også vår tilhørighet i lokalmiljøet og på studiestedet viktig. Dersom du hilser på naboen, smiler til den du handler med på matbutikken, sier hei til en du ikke har snakket med før på seminargruppen, kan dette påvirke din livskvalitet positivt. Mer perifere sosiale bånd gir oss også positive følelser. Det er forsket på at det å knytte bånd til andre mennesker gir økt livskvalitet. 
Jeg legger ved en artikkel i fall du ønsker tips om hvordan du kan få flere venner.
 
Håper dette ga deg noen svar! 
Vennlig hilsen Psykologen i SiO
 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?